schermbloemen
flora
Tilburg
apiaceae
umbelliferae


flora ↣ schermbloemenfamilie

Schermbloemenfamilie

dinsdag 19 december 2017 | #GevlekteScheerling #schermbloemige #Socrates #gifbeker #SpottedWaterHemlock #WaterHemlock #ConiumMaculatum

Gevlekte scheerling

"Those who eat it will die in two hours"

Gisteren kwam de nieuwsbrief van atlasobscura.com binnen, met daarin een leuk artikel door Dan Nosowitz (@dannosowitz) over de onvolprezen gevlekte scheerling (Conium maculatum). Waarom nog in het kanaal springen of kilo's Drion met poedersuiker inslaan met de veest- of feestdagen? Maar na lezing van Nosowitz' artikel ben ik daar toch wat eh… 'genuanceerder' over gaan denken. Verschillende bronnen hebben het over gruwelijke ellende die men moet doorstaan in die two hours.

"Meet the Most Toxic Plant in North America" is de titel van Nosowitz' stuk. De dood van Socrates komt uiteraard ter sprake, maar ook zelfmoordmethodes bij Senaca's en Irokezen in Noord-Amerika. Verder uiteraard de vervelende combinatie van deze moordenaar met die al geweldig lekkere en culinair geliefde schermbloemigen: anijs, venkel, komijn, kervel & was- en winterpeen. O, en de niet vergeten pastinaak!

Kortom, leuk artikel. Fraaie afbeeldingen en een verwijzing naar een vette pdf: "Iroquois Suicide: A Study in the Stability of a Culture Pattern", (1941) door William N. Fenton

Ik heb gisteren onmiddellijk Simone op de hoogte gesteld van dees artikel. Misschien dat ze op den duur toch belangstelling krijgt voor planten. (Of voor iets anders. Ook tof.)

Het artikel bracht me overigens aan het twijfelen over de beperking van mijn afdeling Flora tot in en om Tilburg. Als gelegenheden als deze zich voordoen (de gevlekte scheerling kwam duizenden jaren geleden en steevast vergezeld door de grote brandnetel nog massaal voor in Noord-West-Europa; nu komt ze nog sporadisch voor in Kennemerland en Zuid-Limburg), kan ik het sowieso niet laten verder van huis te gaan. Bovendien hangt alles met alles samen, vooral met het Toffe Toeval dat doorgaans heerst in het Hele Heelal. En verre omstreken.

Meer twijfels rezen! De teksten uit Weeda, Westra, Westra & Westra 1987 bovenaan de pagina's laten staan of op de blogtoer gaan en recentere berichten erboven zetten? Ik heb er keikort over nagedacht en riep toen alsof ik Latijn heb gehad: Conium iacta est! De scheerling is geworpen, een nog tamelijk onbekend spreekwoord. Oké, het wordt methode 2.

ℱ❧ℱ❧ℱ

donderdag 15 juni 2017 | #fluitekruid #schermbloemige #zevenblad #bereklauw

Fluitekruid

Anthriscus sylvestris

Fluitekruid is een overblijvende plant en is de eerste schermbloem die in de tweede helft van de lente uitbundig bloeit, als de voorjaarsbloeiers ermee kappen en de zomerbloeiers nog niet opvallen. Lees verder op fluitekruid.

Zevenblad

Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd. Héél gek is dat niet.

Op de rol staan ook de volgende schermbloemigen:

Bereklauw

De derde schermbloemige die ik onder handen neem, is de bereklauw, met op die pagina zowel een paragraaf over het geslacht bereklauw als beschrijvingen van gewone en grote bereklauw.

De gewone bereklauw wordt groot. Maar de grote bereklauw (reuzenbereklauw) nog groter! (Zie de foto, binnenkort. Ergens heb ik er een of twee, van een inderdaad reusachtig exemplaar langs de weg van Dorst naar Gilze. Een weg die plotseling weg was, want er moest zo nodig diagonaal een snelweg overheen gepleurd worden. Wat haat ik het neoliberale asfaltgajes.)

ℱ❧ℱ❧ℱ

Naslag